Schoonmaaktechnieken

Inleiding

Vaak word de term schoonmaaktechnieken verward met reinigen van de keuken. bij het reinigen van de keuken hebben we het over het schoonmaken van de werkbanken, koelingen, machines en materialen. Bij de techniek schoonmaken hebben we het over het verwijderen van onbruikbaren delen van een product. Zoals bijvoorbeeld het schillen van een appel of het pellen van een ei. Hieronder staan de schoonmaaktechnieken die we kennen in de professionele horeca keuken.

  1. schillen
  2. wassen
  3. pellen
  4. plukken
  5. monderen (ontvellen)
  6. zeven

De schoonmaaktechnieken 

Schillen

Schillen doe je met behulp van een dunschiller of aardappelschilmesje. Het schillen bestaat uit het verwijderen van de buitenste laag van een product met behulp van een handgereedschap of machine.

Wassen

Is het verwijderen van onzuiverheden in ruim koud water. Je kan wat zout toevoegen aan het water zodat slakken, bladluizen en andere ongedierte beter verwijderd worden.

Pellen

Het met de hand verwijderen van schalen of vliezen van eieren, schaaldieren en uien.

Plukken

Is het met de hand verwijderen van onbruikbare delen zoals bladnerven, stelen, botjes, graten of baleinen.

Monderen (ontvellen)

Van bijv. tomaten. Het ontdoen van de buitenste vel.¬†Het vel kan je verwijderen door met een mesje een kruisje te plaatsen in de onderkant van de tomaat en deze dan 10 seconden in kokend water onder te dompelen. Vervolgens in ijswater terug koelen zodat de tomaat schrikt en het vel ‘loslaat’. Je kunt dan op eenvoudige wijze het vel verwijderen met een mesje.

Zeven

Fijne stof of vloeistof ontdoen van ongerechtigheden door het door een zeef te laten lopen.