Vis

Algemeen

Op deze pagina schenken we aandacht aan de verschillende vissoorten en waar ze in worden in verdeeld. Zo worden vissen onderverdeeld in vissen die uit zoet- 0f zoutwater komen. Maar ook naar de vorm van de vis. De meeste vissen zijn rond maar je hebt ook platvissen. Rondvissen komen zowel in zoet als zoutwater voor, platvissen alleen in zoutwater. Hieronder vind je de verschillende soorten vis onderverdeeld in zoet en zoutwater vissen.

 

Zoetwater vissen
Zoutwater vis plat
Zoutwater vissen rond

Zoetwatervis

Hieronder vind je een overzicht van de meest verkochten zoetwater vissen die geschikt zijn voor consumptie. Deze vissen worden gevangen met netten (fuiken) , maar ok met de lijn (hengel).

Forel

Forel komt van de familie van de zalmachtige. Deze vissoort wordt wel in het wild gevangen, maar het grootste deel wordt gekweekt. Voor consumptie kennen we de beekforel, regenboogforel en de zalmforel.

Paling

De paling leeft zowel in zoet als zoutwater. De volwassen paling plant zich voort in zoutwater en trekt daarna naar zoetwater. Als hij volwassen is gaat hij weer naar de zee om zich voor te planten. In Nederland wordt deze vissoort veel in zoet water gevangen.

Snoekbaars

De snoekbaars komt ook veel voor in Nederland. Hij valt onder de baarsachtige en bevat in tegenstelling tot de snoek weinig graten. De snoekbaars heeft stevig en smaakvol vlees.

Zalm

De zalm leeft net als de paling in zoet en zoutwater. De vangst van de wilde zalm gebeurt over het algemeen in zoetwater. Wilde zalm is niet veel meer verkrijgbaar en ook erg duur. De meeste zalm wordt op grote schaal gekweekt en zijn in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Hoe meer ruimte de kweekzalm krijgt hoe beter de kwaliteit.

Terug

Zoutwater vis (plat)

De platvis is een zeevis die rond geboren word maar na een aantal weken zijn platte vorm krijgt. Er zijn meerdere soorten platvis, zoals tong, schol, schar, tongschar, griet, bot, tarbot en heilbot. Hieronder vind u informatie van de verschillende soorten platvis.

Bot

De bot is een van de minste gewaardeerde platvissen. Hij heeft weinig smaak en wordt niet groter dan 30 cm . Je zal hem dan ook weinig op een menukaart tegenkomen.

Griet

De griet is familie van de tarbot en wordt ook net zo gewaardeerd. Hij heeft mager wit vlees die zeer smaakvol en gezond is. De griet is geen goedkopen vis maar wel iets beter betaalbaar dan de tarbot.

Heilbot

De heilbot is een populaire vis in het noorden van Europa. Daar wordt hij ook veel gezout of gerookt verkocht. Het vlees is erg mager en smakelijk.

Rog

Van de rog worden in Nederland alleen de vleugels gegeten. Hij heeft stevig wit vlees die nogal snel een ammoniakachtige geur krijgt. Deze geur verdwijnt tijdens het bakken, toch is het verstandig de rogvleugels niet te lang te bewaren.

Schar

De schar is niet een echt bekende platvis. Toch wordt hij door de kenners als zeer lekker ervaren. Doordat andere platvissoorten door diversen visquota’s steeds minder aangevoerd worden is dit wel een goed betaalbaar alternatief.

Schol

De schol wordt in België ook wel pladijs genoemd. Het is een van de populairste platvissoorten, omdat de prijs vrij laag is en er relatief veel vlees aanzit.

Tarbot

De tarbot wordt ook wel de koning onder de vissen genoemd. Hij is zeer geliefd door zijn stevig structuur en uitmuntende smaak. De tarbot wordt echter niet zoveel gevangen en is dan ook erg prijzig

Tong

De tong is wel een van de populairste vis. De lekkerste tong komt uit de Noordzee. Op de kaart zie je dan ook vaak de benaming Noordzee tong. Bij kust van Afrika worden ook steeds meer tongen gevangen maar die zijn beduidend minder van kwaliteit.

Tongschar

De tongschar is geen familie van de tong. Hij heeft stevig en smaakvol vlees, het is dan ook een betaalbaar alternatief voor veel duurdere andere platvissoorten

Terug

Zoutwater vis (rond)

Rondvis heeft tot tegenstelling van platvis aan beiden kanten van zijn kop ogen. De meeste vis in de zee zijn rond. Hieronder vind je informatie van rondvissen uit de zee die veel gebruikt worden in de keuken.

Harder

De harder is een wat onbekende vis in de horecakeuken. Hij heeft mager, blank en mals vlees, verder heeft hij weinig graatjes. Hij heeft soms wel een lichte grondsmaak.

Haring

Als we in Nederland het over haring hebben denken we al snel aan de maatjes haring die rauw gegeten wordt. Maar in andere landen wordt deze vissoort ook veel warm bereid.

Heek

De heek is een langwerpige cilindervormige vis. Er zijn wel eens exemplaren van vier meter lang gevangen. Het vlees is erg mager en bevat weinig graten en is zeer smakelijk. Het is echter geen goedkope vis.

Kabeljauw

De kabeljauw is een magere vis die weinig graten bevat. Door overbevissing is de stand van deze vissoort erg teruggelopen. De verse kabeljauw is dan ook niet echt goedkoop meer.

Koolvis

De koolvis is van de dezelfde familie als die van de kabeljauw. Vroeger werd deze vis niet veel gebruikt maar door het steeds duurder en zeldzamer worden van de kabeljauw, is dit een goed alternatief.

Leng

De gewone leng komt veel voor in de Noordzee en kan wel twee meter lang worden. De kleinere soorten vind je vooral in de Middellandse Zee, deze zijn wel kleiner.

makreel

De makreel is een vette vissoort die veel in de Noordzee voorkomt. Makreel komt veel gerookt in de handel, al wordt hij tegenwoordig ook steeds meer vers bereid.

Mul

De mul is een kleine vis die ook wel zeebarbeel genoemd wordt. Hij is mager en is zeer smakelijk. Deze vis wordt ook in de Noordzee gevangen.

Rode poon

De rode poon wordt ook wel knorhaan genoemd vanwege het geluid dat ze maken. Het vlees is vrij stevig en de lengte van deze vis ligt tussen de 35 en 40 cm.

Rood baars

De roodbaars wordt vooral gevangen in koude wateren. Deze vissoort heeft stevig vlees en wordt als consumptievis steeds populairder.

Sardine

De sardine hoort tot dezelfde familie als de haring en is in de zomermaanden op zijn best. Deze vissoort is vooral populair in landen rond de middellandse Zee.

Schelvis

De schelvis is vooral in Engeland een populaire vis. Hij wordt dan in melk gepocheerd en bij het ontbijt geserveerd. Deze vissoort behoort tot de familie van de kabeljauw en kan dan ook op dezelfde wijze bereid worden.

Tonijn

De tonijn behoort tot dezelfde familie als die van de makreel. Er bestaan meerdere soorten van deze vissoort. Verse tonijn heeft stevig roodvlees en mag niet te lang bereid worden anders wordt hij droog.

Wijting

De wijting behoort tot dezelfde familie als die van de kabeljauw, maar is veel kleiner. Het vlees is mals en bevat bijna geen vet. Deze vissoort wordt erg gewaardeerd in Frankrijk, maar vindt in ons land ook steeds meer aftrek.

Zeebaars

De zeebaars is erg populair door zijn malse en smaakvol vlees. Het is echter geen goedkope vis. Een alternatief is de kweek zeebaars, deze is echter wel kleiner en volgens de kenners minder van smaak.

Zeeduivel

De zeeduivel wordt ook wel Lotte de mer genoemd. Hij heeft zijn naam te danken aan zijn grote nogal duivelachtige kop. Naast de filet worden ook de wangen van de zeeduivel gegeten en wordt de kop vaak gebruikt voor het maken van vissoep.

Zeewolf

De zeewolf is geliefd om zijn stevige vlees en een uitgesproken smaak. Hij wordt meestal als filet in de handel gebracht.

Terug