Vastkokende aardappelen
Licht kruimige aardappel
Kruimige aardappel

Aardappelen

Algemeen

Ondanks de concurrentie van pasta en rijst is Nederland nog een echt aardappelland. In het buitenland komt hij ook vaak in de maaltijd voor maar dan meestal als groenten.  De aardappelplant behoort toot de Nachtschade-achtige. Tot die familie behoren ook de vruchtgroenten zoals, tomaten, aubergine en paprika. Aardappels groeien onder de grond aan een pootaardappel. Ondergronds maakt hij zijstengengels groeien weer nieuwe aardappels. In het filmpje krijg je meer informatie over de aardappel.

De soorten aardappelen

Er zijn enorm veel soorten ontwikkeld voor de teelt. Deze variatie is nodig omdat verschillende teeltgebieden in Nederland, Europa en wereldwijd verschillende eigenschappen van de rassen vragen en omdat consumenten verschillende bereidingswijzen zoeken. Zo worden bijvoorbeeld andere rassen geteeld op zandgrond dan op kleigrond en weer andere rassen in het noorden van Europa dan in het zuiden.

Voor de diverse bereidingen van de aardappel zijn ook weer verschillende kooktypes en daarmee rassen nodig.  Zo zijn aardappels waarvan frites wordt gemaakt (redelijk kruimige types) vaak van andere rassen dan de zogenaamde ‘tafelaardappel’ die je vers in de winkel koopt (kruimig of vastkokend). Hieronder vind je de meest gebruikte aardappelsoorten, Ze zijn verdeeld in kruimig en vastkokende aardappels.

Vastkokende aardappelsoorten

Vastkokende aardappelen: deze aardappelen blijven na het koken een hun stevige structuur behouden, en daardoor altijd goed te snijden. Gebruik daarom vaste aardappelen in aardappelsalades, ovenschotels, stomen, poffen, frituur ze of maak er gebakken aardappelgerechten van. De vastkokers zijn:

Annabelle

Seizoen

februari – mei

Charlotte

Seizoen

mei – augustus

Krieltjes

Seizoen

hele jaar

La Ratte

Seizoen

mei – augustus

Nicola

Seizoen

hele jaar

Opperdoezer ronde

Seizoen

mei – oktober

Roseval 

Seizoen

september – december

Truffelaardappel

Seizoen

september – december

Terug

Licht kruimige aardappelsoorten

De licht kruimige/bloemige aardappelen blijven wel redelijk vast tijdens het koken, maar zijn kruimiger van structuur dan vastkokers. Het fijne van deze aardappelen is dat ze voor veel gerechten gebruikt kunnen worden. Ze zijn makkelijk te poffen, koken, bakken, frituren en te gebruiken in ovenschotels. De licht kruimige/bloemige aardappelen zijn:

Bildstar 

Seizoen

januari – mei en september – december

Desiree 

Seizoen

juli – september

Eersteling 

Seizoen

juli – september

Terug

Kruimige aardappelsoorten

Zeer kruimige/bloemige aardappelen – oftewel afkokers – vallen na en tijdens het koken snel uit elkaar en zijn daarom eigenlijk alleen maar geschikt om puree, soufflé of soep van te maken. Hierbij een overzicht van de kruimige aardappelsoorten. Van deze lijst zijn de Bintje, Frieslander en Santana zeer geschikt zijn om frites van te bakken. De zeer kruimige/bloemige aardappelen zijn:

Bintje 

Seizoen

januari – juni en september – december

Doré 

Seizoen

mei – augustus

Eigenheimer

Seizoen

januari – april en september – december

Frieslander

Seizoen

juni – september

Irene

Seizoen

januari – mei en september – december

Santana

Seizoen

hele jaar

Turbo

Seizoen

januari – juni en september – december

Terug