Deegwaren

Algemeen

Deegwaren zijn producten gemaakt van tarwebloem en eieren of water. Deegwaren vind je in alle soorten, maten en kleuren. Er zijn meer dan 300 soorten.  De oorsprong van deegwaren is waarschijnlijk uit China, al zijn er ook verhalen die richting Turkije wijze. Maar op dit momenten vind je de meeste soorten in Italië. Ze hebben vaak allemaal hun eigen verhaal en afkomst. Zo is  Bologna is de stad van de tagliatelle (lintpasta) en de tortellini (gevulde deegkussentjes). Volgens een mooi Italiaans verhaal zouden tortellini zijn gemodelleerd naar de navel van Venus, de godin van de schoonheid.

Wat zijn deegwaren

Zoals al eerder vermeld word pasta gemaakt van bloem en eieren of water en worden zowel droog als vers verkocht. Voor gedroogde deegwaren wordt een harde tarwe soort gebruikt, ook wel durum genoemd. Deze tarwesoort bevatten sterke gluteneiwitten die er voor zorgen dat de pasta niet krimpt tijdens het koken. Voor verse pasta gebruikt men juist den zachte tarwesoort. Het tekort aan gluten wordt dan ondervangen door het gebruik van eieren, in plaats van water. Deegwaren bezitten verder hoge voedingswaarde zoals, plantaardige eiwitten en koolhydraten.

De soorten deegwaren

 

Zoals al eerder vermeld heb je veel soorten deegwaren. De meeste komen uit Italië, maar ook deegwaren uit China komen hier aanbod. Hieronder vind je meest voorkomende deegwaren die in de keuken gebruikt worden.

Bucatini

Oftewel lange macaroni ’s.  Het zijn holle deegbuizen zijn een typische Napolitaanse specialiteit.

Cannelloni

Cannelloni’s zijn grote, dikke staafjes pasta. Ze kunnen opgevuld worden met vlees, vis, groenten, … . Het is de eenvoudigste gevulde pasta.

Caramelle

Een nieuwe variant op tortellini: gevulde pasta in de vorm van een snoepje.

Caserecce

Opgerolde stukjes pasta met in het midden een opening waardoor de saus zich goed met de pasta mengt.

Farfalle

Ook wel strikjes- of vlinderpasta genoemd. Farfalle’s zijn stukjes deeg van 3 cm op 3 cm die in het midden worden samengeknepen. De randjes zijn gekarteld.

Fusilli

Fusilli of spirelli is pasta in de vorm van een spiraal. Ze zijn ongeveer 6 à 7 cm lang.

Lasagne

De geschiedenis van de pasta begint met de lasagne en wel in Griekenland. Lasagnebladeren zijn dunne deegvellen van circa 10 cm op 15 cm.

Orecchiette

Deze oortjespasta is de trots van de Italiaanse streek Apulië. Orecchiette hebben een doorsnede van ongeveer 2 à 3 cm en zijn moeilijk te kneden. Het deukje wordt met de duim in de pasta gedrukt.

Papardelle

2 cm brede pastalinten die vooral geserveerd worden bij rijke of zware sauzen. Het woord Papardelle komt hoogstwaarschijnlijk van het Italiaanse pappare, wat opslokken betekent.

Penne

Penne’s zijn schuin afgesneden langwerpige buisjes. Ze worden meestal geserveerd met een vleessaus. Is de buitenkant van de penne geribbeld? Dan spreken we over Penne Rigate.

Ravioli

Vierkante deegkussentjes, vaak geserveerd met een (rijke) tomatensaus. De vulling kan bestaan uit vlees, vis, kaas, gevogelte of groenten. Ravioli komt van het woord Rabioli, wat restant betekend. Vroeger werden deze pastakussentjes voornamelijk gevuld met restjes van andere maaltijden

Rigatoni

Brede, geribbelde pastabuizen. Ze zijn groter dan de penne en recht afgesneden. De rigatoni dankt zijn naam aan de ribbels aan de buitenkant.

Spaghetti

Een ronde pastasliert die verschillende diktes kan hebben. Meestal verwijst het nummer op de verpakking naar de dikte. Vroeger waren spaghettislierten tot een halve meter lang. In de supermarkt vind je ze de dag vandaag met een lengte van ongeveer 20 cm.

Tagliatelle

Tagliatelle zijn pastalinten van 7 à 8 mm die soms ook wel fettucine genoemd worden. Door de wat bredere slierten is er aan deze pasta wat meer “bite” dan bijvoorbeeld aan spaghetti.

Tortellini

Gevulde pasta in de vorm van ringetjes met een diameter van ongeveer 3 cm. Tortellini wordt vaak opgevuld met kaas, gehakt of rauwe ham. De grotere broertjes van de tortellini worden tortelloni genoemd.