Fruit

Algemeen

Fruit is het deel van een plant dat zich uit de bloem ontwikkelt en zaden bevat. Als we dit principe aan houden vallen bijvoorbeeld tomaten, komkommers en paprika hier ook onder. Maar omdat ze over het algemeen als groenten worden gebruikt vallen ze ook onder deze groep. Fruit word meestal verwerkt in desserts en patisserie. Soms worden ze ook in voorgerechten of hoofdgerechten verwerkt denk aan appels bij diversen wild gerechten.

Citrusfruit
Hardfruit
Steenvruchten
Exotisch fruit
Zacht fruit

De soorten fruit

Er bestaan heel veel fruitsoorten. Fruit kan worden ingedeeld in families, op grond van plantkundige kenmerken. Een andere mogelijke indeling is:

  • Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien en druiven.
  • Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines.
  • Hardfruit, zoals appels en peren.
  • Citrusfruit,  zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen.
  • Exotisch fruit, zoals bananen, kiwi’s en ananassen.

Citrusfruit

Algemeen

Citrusvruchten komen van oorsprong uit Azië, maar worden tegenwoordig op veel plaatsen in de wereld verbouwd. Vooral landen rond de Middelandse Zee verbouwen tegenwoordig veel citrusfruit. Deze vruchtensoort is rijk aan vitamine C en kalium en heeft over het algemeen een frisse en zurige smaak.

Citroen

Over het algemeen gebruikt men alleen het sap van de citroen. Het wordt gebruikt om veel gerechten een frisse smaak te geven, tevens voorkomt het ook dat veel gerechten verkleuren.

Grapefruit

De grapefruit is nog niet zo’n oude citrusvrucht. Hij is ontstaan nadat men een pompelmoes gekruist had met een sinaasappel. Het vruchtvlees van de grapefruit is geel of rood.

Kumquats

Kumquats lijken erg op kleine sinaasappels. Ze hebben ongeveer de grote van een kwartelei. Deze citrusvruchten kunnen met schil en al gegeten worden.

Limoen

De limoen is groen van kleur en net als de citroen wordt meestal alleen het sap gebruikt. De geur is frisser als die van de citroen en hij bevat ook meer sap.

Mandarijn 

De mandarijn bevat normaal erg veel pitten. Maar tegenwoordig worden er veel pitloze rassen gekweekt. De smaak van de mandarijn is afhankelijk van het ras zoet tot iets rins.

Pomelo

De pomelo is een kruising tussen een grapefruit en een pompelmoes. De smaak is lichtbitter zoet tot lichtbitter zuur.

Sinaasappel

De sinaasappel is wel de bekendste en meest gegeten citrusvrucht. Hij heeft geeloranje en soms rood vruchtvlees.

Ugli

De naam zegt het al, de ugli is niet een van de mooiste fruitsoort. Het is een kruising tussen een grapefruit, sinaasappel en mandarijn.

Terug

Hardfruit

Algemeen

Hard fruit heeft over het algemeen een dunne schil en sappig en stevig vruchtvlees. In het midden zit een klokhuis met pitten. Deze fruitsoort is in tegenstelling tot andere fruitsoorten langer houdbaar.
Op deze pagina vind je informatie over verschillende appel en perensoorten.

Appels

De appel is een veelzijdig fruitsoort dat in de horecakeuken bij verschillende gerechten worden gebruikt. Daarnaast is het ook een zeer gezond product, hij is o.a rijk aan vitamine C en bevordert de spijsvertering. De belangrijkste soorten vindt u op deze pagina.

Cox Orange

Deze appelsoort heeft stevig vruchtvlees en een sterk aroma. Hij is sappig en lichtzuur van smaak en daarom prima geschikt als moesappel en voor het maken van appelsap.

Elstar

Deze appel is een kruising tussen een Golden Delicious en Ingrid Marie. Het is een stevige en sappige appel die goed te bewaren is.

Golden Delicious

Deze appel komt van oorsprong uit Amerika en is in de jaren 60 naar Europa gehaald. De appel heeft stevig vruchtvlees en een licht zure smaak.

Goudreinette

Deze appel is pima te gebruiken in gebak (appeltaart) en als moesappel. Hij heeft een fris zure smaak en stevig vruchtvlees.

Granny Smith

De granny smith heeft zijn naam te danken aan de kweker van zijn ras. Deze appel heeft stevig vruchtvlees en een zure smaak. Hij word gebruikt als handappel, maar is ook prima te gebruiken voor desserts.

Jonagold

Deze apelsoort kan ook prima in desserts gebruikt worden. Hij is sappig en friszuur van smaak

Peren

Peren vallen net als appels onder het hardfruit. Deze fruitsoort wordt vooral verbouwd in het noordelijk halfrond. We onderscheiden peren in hand en stoofperen. Gemakshalve hebben we de kweepeer ook onder de peren gezet, maar dit is een kruising tussen een appel en peer. Op deze pagina bespreken we de belangrijkste soorten.

Beurré Hardy

De Beurré Hardy is een sappige zoete peer. Ze wordt verkocht als handpeer, maar kan ook in verschillende gerechten verwerkt worden.

Conference

De Conference komt van oorsprong uit Engeland. Ze is sappig en zoet van smaak

Doyenné du Comice

De Doyenné du comice is na de Conference de meest geteelde perensoort in Nederland. Ze is sappig en zoet van smaak.

Gieser Wildeman

De Gieser wildeman is een stoofpeer en dus ongekookt niet eetbaar. Ze kent haar oorsprong in Nederland..

Kweepeer

De kweepeer is een soort kruising tussen de appel en peer. Hij bevat veel tanine en pectine en is rauw niet eetbaar.

Saint Remy

De Saint remy is een stoofpeer, dus niet geschikt om ongekookt te eten. Als hij bereid is heeft hij een zoetzure smaak.

Terug

Steenvruchten

Algemeen

Steenfruit is een fruitsoort waarin in het midden van de vrucht een grote pit zit. Sommige soorten worden met schil gegeten (denk aan kersen en pruimen). Steenfruit is nogal teer en wordt daarom onrijp geplukt om beschadiging tijdens het vervoer te voorkomen.

Abrikozen

Abrikozen zijn bleekgeel tot oranje van kleur en het vruchtvlees is zoet en geurig. De binnenkant van de pit is eetbaar en wordt ook wel gebruikt voor het maken van imitatie marsepein.

Kersen

De kersen kent twee hoofdsoorten de zoet en zuren. Daaronder zijn weer verschillen soorten verdeeld. Verder zijn ze rijk aan mineralen en vitamine.

Nectarines

De nectarine is nauw verwant aan de perzik. Hij heeft, in tegenstelling tot de perzik, een gladde schil. Hij is ook minder kwetsbaar.

Perzik

De perzik heeft geel of wit vruchtvlees. Hij bevat veel vitamine die zich hoofdzakelijk in de schil bevinden. De perzik is niet lang houdbaar.

Pruimen

De pruim is een sappige zoetzure vrucht die in verschillende soorten en kleuren verkocht worden.

Terug

Exotisch fruit

Algemeen

Exotisch fruit is al lang verkrijgbaar in europa, ze werden vroeger al ingevoerd via landen rond de Middellandse Zee. Ook zijn er veel Europa binnengekomen doordat ontdekkingsreizigers ze meenamen. Tegenwoordig worden sommige soorten ook verbouwd in Zuid Europa. Exotisch fruit is over het algemeen rijk aan water en zorgt in de wintermaanden voor onze nodig vitamine.

Ananas

De ananas heeft ruitvormige schubben en sappig geel vruchtvlees. Hij wordt bijna rijp geplukt omdat hij moeilijk narijpt.

Avocado

Avocado is een peervormige of ronde vrucht, waarvan de schil donkergroen of bruinpaars is. Het vruchtvlees is bleekgroen of geelwit en heeft een nootachtige smaak

Bananen

Bananen komen van oorsprong uit India, maar behoren tegenwoordig wereldwijd tot een van de populairste fruitsoorten. Ze zijn erg voedzaam en rijk aan pectine en appelzuur.

Cactusvijg

De cactusvijg heeft een frisse soms zure, maar ook flauwe smaak. Daarom valt de smaak meestal al snel weg als je hem in gerechten verwerkt.

Carambola

De carambola kan in tegenstelling tot de blimbing wel rauw gegeten worden. Hij moet dan echter wel goed rijp zijn.

Dadels

De dadel is een oude vrucht die vroeger veel verbouwd werd in landen rond de Perzische golf. Deze vruchten komen bijna alleen vriesvers of gedroogd in de handel.

Granaatappel 

De granaatappel komt van oorsprong uit Perzië. Men eet alleen de zaadjes die onder de schil zitten.

Kaki

De kaki komt van oorsprong uit Japan en China. De vrucht doet denken aan een tomaat en is zoetzuur van smaak.

Kiwi

De kiwi heeft zijn naam te danken aan een vogel die vroeger veel in New Zeeland voorkwam. De kiwi is een zeer gezonde vrucht, hij is o.a. rijk aan vitamine C.

Lychee

Deze vrucht komt van oorsprong uit China. De witte glazige vrucht die onder de harde rode schil zit heeft een frisse zoetige smaak.

Mango

De Mango heeft oranjegeel vruchtvlees dat sappig en geurige is. De smaak is zoet en hij heeft een grote pit in het midden. Van oorsprong komt de vrucht uit Azië, maar tegenwoordig wordt hij in veel landen gekweekt.

Olijven

Olijven komen veel uit landen rond de Middelandse Zee. Je hebt groene en zwarte olijven die met en zonder pit in de handel verkrijgbaar zijn.

Papaja

De papaja is een peervormige vrucht met harde schil en zacht vruchtvlees. In Europa wordt deze vrucht hoofdzakelijk gebruikt voor jam, vruchtensap en wordt het verwerkt in diversen desserts.

Passievrucht

De passievrucht heeft een leerachtige schil die gaat rimpelen als hij rijp wordt. Het vruchtvlees is geeloranje en geeft veel geur af.

Physalis

De kaapse kruisbes is goudgeel van kleur en verpakt in en lampionachtig omhulsel. Hij wordt veel gebruikt als garnering.

Ramboetan

De ramboetan wordt ook wel de harige lychee genoemd. Ze lijken erg op elkaar maar de schil en het vruchtvlees van de ramboetan is minder geurig.

Vijgen

De vijg komt van oorsprong uit Klein Azië, maar wordt tegenwoordig veel verbouwd rond de Middellandse Zee. De vrucht is nogal teer en wordt daarom onrijp geplukt om niet te beschadigen tijdens het vervoer.

Terug

Zacht fruit

Algemeen

Exotisch fruit is al lang verkrijgbaar in europa, ze werden vroeger al ingevoerd via landen rond de Middellandse Zee. Ook zijn er veel Europa binnengekomen doordat ontdekkingsreizigers ze meenamen. Tegenwoordig worden sommige soorten ook verbouwd in Zuid Europa. Exotisch fruit is over het algemeen rijk aan water en zorgt in de wintermaanden voor onze nodig vitamine.

Aardbeien

Aardbeien worden ook wel zomerkoningtjes genoemd. Dit omdat de zomer de beste tijd is om aardbeien te kopen. Deze vrucht is over het algemeen heel het jaar te koop, maar is dan veel minder van smaak.

Aalbessen

Aalbessen zijn kleine half doorzichtige besjes. Je kunt ze vinden in de kleuren, rood, roze en wit. De bessen zijn zuur van smaak en worden daarom vaak gebruikt als decoratie.

Bosbessen

Bosbessen zijn een van de weinige inheemse vruchten afkomstig uit Noord-Amerika. Bosbessen zijn overal ter wereld populair, en zijn te vinden in gerechten van Azië tot het Middellandse Zeegebied.

Bramen

De braam is een donker rode en vrij stevige vrucht. Ze kunnen vers gegeten worden, maar er wordt bijvoorbeeld ook jam van gemaakt of ze worden verwerkt in diverse desserts.

Druiven

De druif waar over we hier praten is de tafeldruif. Hij is geschikt voor de normale consumptie. Je hebt blauwe en witte druiven die groenig tot wit vruchtvlees hebben met een zoete smaak.

Frambozen

De framboos is een zeer kwetsbare fruitsoort, die tegenwoordig steeds meer in de kas wordt gekweekt en is daardoor het hele jaar verkrijgbaar.

Meloenen

Meloen valt onder de komkommerachtige waar ook de pompoen ondervalt. Hij heeft een stevige schil met zoet vruchtvlees. Meloenen zijn er in vele soorten.

Terug